Å lyssette livet

LampeDet å dekorere et hjem handler om mer enn å sette inn møbler. Det handler om å skape en god setting for et godt liv, med gode minner. 

Du står der med kontrakten på din nye leilighet eller hus i hånden, og nå begynner det virkelige arbeidet, nemlig å gjøre boligen til et hjem for deg og kanskje din familie. Det betyr at boligen må ha en god del funksjoner bortsett fra å bare være et tak over hodet.

Før du signerte papirene hadde du nok også tanker om hva du skulle gjøre med boligen og hvorvidt den trenger å pusses opp eller redesignes for å passe dine behov. Med andre ord er det mye å tenke på, da kan det være lett å overse detaljer.

Det er ditt hjem

Ikke la deg lede av de lekre bildene i alle interiørbloggene når du skal innrede hos deg. Husk at det er ditt og din families hjem. Det skal bære preg av at dere bor der, ikke en interiørblogger. Men du kan alltids la deg inspirere, ofte finner du mye spennende på disse sidene, og informasjon om hvor du får de tingene som du trekkes mot.

Men disse bloggene har også en annen ting som er viktig; informasjon om hvor du kan finne billige ting, som for eksempel markeder, bruktbutikker eller nettsider som kanskje har ting som er litt utenom det vanlige. Er du glad i retro og rockabilly for eksempel, kan det være greit å sjekke innom bloggere og andre som har nettopp denne stilen, for inspirasjon. De fleste interiørbloggere i dag har mye fokus på shabby chic, og i disse dager er det interiørdetaljer i kobber som gjelder. Men det er jo slettes ikke sikkert dette passer deg.

Glem ikke belysning!

Lys er vel ikke så viktig sier du. Jo, lys er veldig viktig, mye viktigere enn du tror og nettopp derfor bør dette være et satsingspunkt når du innreder. Du må først få oversikt over hvordan det naturlige lyset er i leiligheten eller huset. Kanskje du har masse naturlig lys og det var grunnen til at du kjøpe nettopp den boligen? Da er det viktig å ha fokus på punktbelysning. Det vil si belysning som er rettet mot bestemte ting eller deler av boligen som har bestemt funksjon. For eksempel kjøkkenbenken, eller lys rettet mot et bestemt bilde.

Er det en leilighet der det ikke er så mye naturlig lys, enten fordi vinduene er små eller fordi sollyset blokkeres, så må du tenke kreativt. Du må ha en god belysning generelt i alle rom men også punktbelysning. Har du for eksempel en godkrok der du har planer om å sitte å lese, men du ikke vil ha for mye lys? Da må du velge en lampe til den kroken, som gir godt lys akkurat der, men som ikke nødvendigvis påvirker lyset i hele rommet. Ønsker du å spare penger på belysning kan du for eksempel handle på nett i butikker som belysningsdesign.com hvor du finner et godt utvalg.